JavaScript must be enabled in order for you to use the Site in standard view. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To use standard view, enable JavaScript by changing your browser options.

| Last Updated:: 16/12/2014

Quiz Zone 2

Quiz 2

  

Q 1. Major illness caused due to non availability of sanitation facilities?


Ans. Diarrhoea



Q 2. Arrange in order step by step.


a. Wash your hands with water
b. Wet your hands
c. Dry hands with towel
d. Use soap on hands and make foam
e. Rub hands properly for 20 sec


Ans.  b,d,e,a,c



Q 3. When should one wash hands?


a. Before and after having meal
b. After using toilet
c. Before preparing food
d. After playing with a pet
e. All the above


Ans. (e)

 


Q 4. How long should you wash your hands?


a. 20 sec
b. 5 sec
c. 1 min


Ans. (a)

 


Q 5. What is the single most effective way to prevent the transmission of disease?


a. Antibiotics
b. Hand washing with water only
c. Hand washing with soap and water
d. No way


Ans. (c )

 


Q 6. How many times one should wash teeth?


a. Once a day
b. Twice a day
c. Thrice a day


Ans. (b)

 


Q 7 SPM stands for………


Ans. Suspended Particulate Matter
 

 

Q 8. What is reason for drying your hands after washing them?


a. So that you don’t drip water everywhere.
b. Because germs and bacteria are more easily spread with wet hands.
c. Your hands are slippery when wet, and you will not be able to hold kitchen utensils properly.
d. All the above.


Ans. (b)

 

 

Q 9. Which of the following is true about bacteria?


a. Bacteria multiplies and grows faster in warm environments.
b. Bacteria needs air to survive.
c. Every type of bacteria can give people food poisoning.
d. By freezing food you can kill bacteria.


Ans. (a)

 

 

Q 10. Which of the following does bacteria need to assist it to grow and multiply?


a. Water.
b. Food.
c. Warm temperatures.
d. All the above.


Ans. (d)

 

 

Q 11. How can you tell if food has enough bacteria to cause food poisoning?


a. It will smell.
b. You can’t, it will appear normal.
c. It will have a different colour.
d. It will taste different.


Ans. (b)

 

 

Q 12. How many times a day should you brush your teeth?


a. One.
b. Two.
c. Three.
d. Four.


Ans. (b)

 

 

Q 13. Which country consumes the most energy in the world?


a. Russia.
b. China.
c. The United States.
d. India.


Ans. (c)

 

 

Q 14. Washing my hands should be:


a. Mostly avoided
b. Only done when they look dirty
c. A habit that I do often
d. None of the above


Ans. (c)

 

 

Q 15. Viruses are:


a. Complete saprophytes
b. Partial parasites
c. Partial saprophytes
d. Total Parasites


Ans. (d)

 

 

Q 16. Smallest form of bacteria is called:


a. Vibrio
b. Cocci
c. Bacilli
d. Spirilla


Ans. (b)

 

 

Q 17. Which one of the following disease caused by bacteria:


a. Tuber culosis
b. Mumps
c. Small Pox
d. Rabies


Ans. (a)

 

 

Q 18. Expanded form of HIV is:


a. Human immune virus
b. Human immunity deficiency virus
c. Human immune deficiency syndrome virus


d. None of these
Ans. (c)

 

 

Q 19. Normal temperature of human body is:


a. 40.5 degree
b. 36.9 degree
c. 98.4 degree
d. 82.4 degree


Ans. (c)

 

 

Q 20. Strongest muscles of man found in:


a. Wrist
b. Finger
c. Jaw
d. Leg


Ans. (c)

 

 

Q 21. Which one of the following is a water borne disease?


a. Influenza
b. Small pox
c. Malaria
d. Cholera


Ans. (a)

 

 

Q 22. What is the name given to the green pigment in plants?


a. Stomata
b. Chlorophyll
c. Tendrils
d. Starch


Ans. (b)

 

 

Q 23. Which of the following type of teeth is used for grinding food?


a. Molar
b. Incisor
c. Canine
d. Milk teeth


Ans. (a)

 

 

Q 24. What is the single most effective way to prevent the transmission of disease?


a. Antibiotics
b. Handwashind
c. Condoms
d. All of the above


Ans. (b)

 

 

Q 25. What element is added to water to prevent tooth decay?


a. Chlorine
b. Fluoride
c. Sugar
d. None of these


Ans. (b)

 

 

Q 26. What uses, on average, 26% of the water in a home?


a. Shower
b. Dishwasher
c. Toilet Flushung
d. None of these


Ans. (c)

 

 

Q 27. Which one of the following gases plays a decisive role in affecting the climate of earth?


a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Carbondioxide
d. Hydrogen


Ans. (c)

 

 

Q 28. Which fruit is rich in potassium?


a. Banana
b. Orange
c. Pear
d. Mango


Ans. (a)

 

 

Q 29. Which one of the following, acts like a fuel in driving the body?


a. Carbohydrates
b. Vitamin
c. Fats
d. Water


Ans. (a)

 

Source:- http://sulabhenvis.nic.in/KidsCentre/QuizQuestions_227.aspx